Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code PINKSTEREN100

Waarom yoga?

Door Marlene Smits - yogaleraar en founder van Urban Goddess yogakleding

Wil je beginnen met yoga, maar weet je niet hoe? Dan heb ik de volgende tips voor je!

yogayoga

Welke yoga past bij mij?

Yoga is net zo’n breed begrip als het woord auto. En dus maakt het uit wat voor een merk, type en uitvoering de auto is. Net zo min als je een Porsche met een Trabant kunt vergelijken, zo is het ook even moeilijk om te zeggen dat de ene yogastijl op de andere lijkt. Wil je heel actief bezig zijn en lekker zweten of juist diep stretchen en lekker ontspannen. Of een combinatie van beiden? Hier vind je een overzichtje met veel voorkomende yogastijlen. Als je er aan de hand van het overzicht niet uit komt, dan raad ik je aan om een proefmaand te nemen bij een grotere yogastudio waarbij er meerdere stijlen gegeven worden. Zo kun je rustig uitzoeken wat jou op je lijf geschreven is.

yogayoga

Welke yogastudio past bij mij?

Elke leraar is anders en geeft een eigen invulling aan zijn of haar les. De een geeft les met een live dj, de ander gebruikt geen muziek. De een praat veel, de ander zegt alleen het nodige. De een heeft een hele persoonlijke aanpak en assisteert veel, de ander weer niet. De een is heel zweverig, de ander praktisch. Bottom line is dat je je prettig en veilig voelt bij de leraar en dat je een klik hebt. Neem dus niet gelijk een abonement, maar neem bij verschillende leraren proeflessen. Zo heb je ook vergelijkingsmateriaal om te kijken wat je wel en niet prettig vindt. En gooi ook niet gelijk de handdoek in de ring na een les die je niets vond. Blijf gewoon even rondshoppen.

yogakledingyogakleding

Yogakleding

Zoals je niet gaat tennisen in een badpak en niet gaat hardlopen in een skipak. Zo is het ook handig om yogakleding aan te doen als je yoga gaat doen. Er zitten echt specifieke eisen aan yogakleding die te maken hebben met bewegingsvrijheid en comfort. Zo mag de buikregio en middenrif niet beperkt worden door strakke en dikke elastische banden in verband met ademhaling en diepe twists. Verder wil je ook niet te wijde broeken en tops aan, als je ondersteboven hangt. Tenzij je wil dat mensen je ondergoed kunnen bewonderen, in dat geval by all means go for it!

yogayoga

Is yoga een sport?

Yoga is niet prestatiegericht. Je kunt wel doelen stellen en aan jezelf werken, maar altijd met respect voor je lichaam. Dat betekent dat je erkent welke staat je lichaam op dit moment heeft. Sommige mensen zijn stijver van nature dan anderen, dit komt onder andere door de hoeveelheid collageen het lichaam. Sommige mensen kunnen uit zichzelf al hun been in hun nek leggen, zonder dat dat ooit yoga aan te pas is gekomen. Dit heeft te maken met onder andere te maken de positionering van de heup en hoe de heupkom en je kop van je bovenbeen met elkaar in verhouding staan. Dit zijn de botten die je hebt, en hopelijk krijg je binnenkort geen andere. Dus moeten we roeien met de riemen die we hebben. Je kunt dus trainen wat je wil, op het moment dat je botten elkaar raken kun je niet verder. Staar je dus niet blind op lenigheid, want daar gaat het niet over. En ook al ligt je buurvrouw in een grazieuze yogapretzel naast je op de mat, wil nog niet zeggen dat ze en ‘betere’ yogi is dan jij. Dus hou je focus op jezelf.

yogayoga

Yoga voor beginners

Ook al ben je nog zo fit en sportief, begin gewoon wel bij het begin. Er zitten zoveel aandachtspunten en weetjes aan yoga dat je het risico loopt op blessures als je naar een intermediate of gevorderden les gaat. Vooral in Ashtanga led en Vinyasa kan het tempo hoog liggen. En gaat men er ook terecht vanuit dat je in een gevorderen les de basis al kent. Dus daar wordt dan ook geen tot weinig aandacht aan besteed. Tenzij er staat all levels les. Dan moet de leraar er rekening mee houden dat er beginners in de les zitten. Maar als de mogelijkheid er is, ga gewoon naar de beginners. Ik ken teveel mensen die onnodig blessures hebben gekregen door de basis over te slaan. Als je blessures hebt, meld die dan ook aan de leraar, voordat de les begint.

yogayoga

Is yoga goed voor je?

Na een paar lessen moet je echt al een idee hebben van wat yoga voor jou kan doen. Benefits zijn onder andere: lekker in je vel, betere concentratie, meer energie, beter postuur, doet wonderen bij rugklachten, helpt beter slapen en is een absolute antidote tegen stress. Ook is het mooie dat het hele lijf en dus alle spiergroepen aan bod komen, en dus brengt het balans in je lijf en is dus een fantastische add on als je al een andere sport doet.

Have fun, pas goed op je lijf en do it in style!