Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code PINKSTEREN100

Elleboogblessure?

Bij veel sporten, maar ook in het dagelijks leven, wordt het ellebooggewricht constant aan het werk gezet! Des te belangrijker is het dat de elleboog soepel kan blijven bewegen en blessures natuurlijk voorkomen kunnen worden. Maar hoe zit de elleboog eigenlijk in elkaar? En hoe kun je het herstel van een elleboogblessure bevorderen?

Hoe werkt de elleboog?

In de elleboog komt het bot uit de bovenarm (opperarmbeen) samen met de twee botten uit de onderarm (spaakbeen en ellepijp). Uiteraard zijn de uiteinden van deze botten bedekt met kraakbeen, waardoor je je ellebogen soepel kunt bewegen en schokken goed opgevangen kunnen worden! Je hebt het dus aan je ellebogen te danken dat je je bovenarm en onderarm los van elkaar kunt bewegen!

Om voor extra stabiliteit te zorgen bij het buigen en strekken van de armen, is het ellebooggewricht voorzien van binnen- en buitenbanden. Daarnaast is er ook nog een band die strak om de uiteindes van het spaakbeen en de ellepijp zit, deze zorgt ervoor dat deze botten bij elkaar gehouden worden. 

Ook komen in de elleboog veel spieren samen, denk bijvoorbeeld maar aan de bicepsspier die vanuit de bovenarm met het spaakbeen verbonden is en de tricepsspier die verbonden is met de ellepijp. 

Wat zijn de meest voorkomende elleboogblessures?

Tennisarm

De meest voorkomende elleboogblessure is toch wel de tennisarm, ook wel de tenniselleboog genoemd. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt deze blessure in slechts 5% van alle gevallen daadwerkelijk opgelopen tijdens het tennissen. Een tennisarm ontstaat door het lang of herhalend intensief belasten van de strekspieren en kun je vaak herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de elleboog die in de meeste gevallen uitstraalt naar de onderarm en de pols.

Golfarm

De golfarm (of golferselleboog) is, net als de tennisarm, een blessure die ontstaat door overbelassting én in de meeste gevallen dus niet ontstaat bij golfers. In tegenstelling tot de tennisarm wordt de golfarm juist veroorzaakt door overbelasting van de buigspieren of door activiteiten waar veel knijpkracht bij nodig is. Een golfarm kun je herkennen aan pijn aan de binnenzijde van de elleboog.

Slijmbeursontsteking in de elleboog

Tusen de pezen en botten bevinden zich kleine kussentjes met vocht die slijmbeurzen genoemd worden, deze zorgen ervoor dat het ellebooggewricht soepel kan bewegen. Als er in korte tijd veel druk uitgeoefend wordt op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking in de elleboog kun je herkennen aan een pijnlijke en gezwollen elleboog, ook kan het gewricht rood zijn en  warm aanvoelen.

Overstrekking van de elleboog

Overstrekking kan ontstaan wanneer er meer kracht op de elleboog komt te staan dan de gewrichtsbanden aankunnen, bijvoorbeeld bij een val waarbij je jezelf probeert op te vangen. De gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel kunnen hierdoor schade oplopen, waardoor er een zwelling rond de elleboog kan ontstaan en je veel pijn kunt ervaren bij het volledig strekken van de arm.

Kneuzing van de elleboog

In het geval van een kneuzing zijn de weefsels dusdanig hard tegen elkaar aan gedrukt dat deze beschadigd zijn, dit kan bijvoorbeeld komen door het stoten van je elleboog. Bij een elleboogkneuzing kun je vaan precies de plek aanwijzen waar de meeste pijn vandaan komt, deze plek is vaak ook gezwollen en blauw.

Letsel aan de binnenbanden

Het bot van de bovenarm wordt verbonden met de ellepijp door middel van de binnenband. Deze band zorgt voor zijwaartse stabiliteit tijdens bovenhandse sportactiviteiten tijdens bijvoorbeeld tennis, softbal of handbal. Deze blessure kenmerkt zich door een instabiel gevoel aan de binnenkant van de elleboog en je tevens veel pijn kunt ervaren bij bepaalde bovenhandse bewegingen.

Hoe ontstaan elleboogblessures?

De meeste elleboogblessures ontstaan door overbelasting, dit kan bijvoorbeeld zijn door veelvuldig dezelfde beweging uit te voeren, het hanteren van een verkeerde techniek van bewegen of het gebruiken van ongeschikt materiaal. Er kan dan een brandend gevoel rondom het gewricht ontstaan dat erger wordt tijdens het belasten van de elleboog.

Ook acute elleboogblesures in de vorm van bijvoorbeeld een kneuzing of een overstrekking kunnen voorkomen, deze worden vaak veroorzaakt door een val. In tegenstelling tot een elleboogblessure door overbelasting is er bij een acute elleboogblesure vaak wel een zwelling en/of bloeduitstorting te zien.

Wat te doen bij een elleboogblessure?

Tennisarm

Een tennisarm wordt veroorzaakt door een geïrriteerde peesaanhechting, door goed rust te houden geneest een tennisarm vanzelf! Wil je weer aan de slag nadat je herstelt bent van de tennisarm? Dan is het aan te raden om een elleboogbrace met beschermingsniveau 3 te dragen! Probeer tevens bewegingen te vermijden waarbij de elleboog gestrekt en de pols gebogen is.

Golfarm

Een golfarm gaat altijd vanzelf over, maar hiervoor is het wel heel belangrijk om voldoende rust te houden! Je kunt de arm wel blijven bewegen, maar zorg ervoor dat je de elleboog niet te intenief belast. Over het algemeen is ongeveer 80% van de mensen met een golfarm na een half jaar weer hersteld, het herstel kan dus vrij lang duren.

Slijmbeursontsteking in de elleboog

Ook een slijmbeursontsteking kan vanzelf genezen bij het houden van voldoende rust! In veel gevallen zal een huisarts pijnstillers voorschrijven om de ergste pijn te onderdrukken en kun je met een fysiotherapeut werken aan het versterken van de armspieren om te voorkomen dat je eenzelfde blessure opnieuw oploopt.

Overstrekking van de elleboog

Na het overstrekken van de elleboog wordt het aangeraden om direct te starten met koelen en vervolgens rust te houden. Om stijfheid te voorkomen kun je de elleboog licht blijven bewegen! De pijn zal geleidelijk afnemen, je kunt eventueel samen met een fysiotherapeut een plan opstellen om de spieren rondom het ellebooggewricht te versterken.

Kneuzing van de elleboog

Door de pijnlijke plek te koelen, zal de pijn al snel minder worden en de zwelling afnemen. Het koelen zorgt er echter wel voor dat er minder witte bloedcellen, die juist heel belangrijk zijn voor het herstel, aangemaakt worden. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd laat zitten tussen twee koelmomenten. Het hersteltijd van een zware kneuzing kan oplopen tot ongeveer zes weken, maar er is geen behandeling voor nodig en de klachten zullen vanzelf verdwijnen.

Letsel aan de binnenbanden

Om het herstel van letsel aan de binnenbanden zo spoedig mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om zoveel mogelijk rust te houden en met een fysiotherapeut te werken aan de belastbaarheid van de elleboog. Ga je het sporten weer oppakken na deze blessure? Kijk dan goed naar de techniek en het materiaal dat je gebruikt, vaan ligt een verkeerde techniek of ongeschikt materiaal namelijk aan de basis van een blessure aan de binnenbanden.

Welke elleboogbrace heb ik nodig?

Voor veel elleboogblessures geldt dat rust houden de basis is van het herstel, maar daarnaast kun je ervoor kiezen om een elleboogbrace te dragen om het gewricht extra ondersteuning te bieden en de pezen te ontlasten. Om de juiste ondersteuning te bieden, zijn elleboogbraces verkrijgbaar in drie verschillende beschermingsniveaus.

Beschermingsniveau 1

Elleboogbraces met beschermingsniveau 1 zijn zeer geschikt om te dragen bij lichte tot matige pijn aan de elleboog. Door middel van warmte en compressie wordt stijfheid van het gewricht tegengegaan, deze braces zijn bijvoorbeeld ideaal om te dragen als je elleboog opgezwollen is door een slijmbeursontsteking.

Beschermingsniveau 2

Bij matige tot middelzware pijn aan de elleboog kun je het beste kiezen voor een elleboogbrace met beschermingsniveau 2. Deze elleboogbraces stabiliseren en ondersteunen de elleboog, waardoor stijfheid vermindert en spieren worden ontlast.

Beschermingsniveau 3

Elleboogbraces met beschermingsniveau 3 bieden optimale bescherming. Door een combinatie van compressie, warmte, stabilisatie en speciale drukpunten worden de spieren en pezen in de elleboog ontlast en het herstel bevordert! Als je weer gaat sporten zorgen deze braces ervoor dat de kans op een nieuwe elleboogblessure aanzienlijk wordt verkleind.

Hoe kun je een elleboogblessure voorkomen?

Een acute elleboogblessure is vrijwel niet te voorkomen. Wel kun je er natuurlijk voor zorgen dat de spieren rondom het ellebooggewricht sterk genoeg zijn om bepaalde klappen op te vangen, waardoor de kans op een ernstige elleboogblessure aanzienlijk kleiner wordt! Tevens is het te allen tijde aan te raden om een goede warming-up te doen, warme spieren kunnen immers meer hebben dan koude spieren. Daarnaast is het nog aan te raden om je trainingen vanaf het begin af aan langzaam op te bouwen qua intensiteit, zo gun je je lichaam de tijd om aan de nieuwe bewegingen te wennen, bouw je geleidelijk meer spiermassa op en zul je uiteindelijk grotere klappen op kunnen vangen.

Vaak speelt gebruik van ongeschikte materialen of een verkeerde techniek ook een heel belangrijke rol bij het ontstaan van blessures, het is dan verstandig om samen met je trainer aan de slag te gaan om je techniek te verbeteren en kritisch te kijken naar of het materiaal dat jij gebruikt wel geschikt is voor jouw lichaam en speelstijl.

Merk je dat je elleboog wat gevoelig wordt bij bepaalde bewegingen? Zorg er dan voor dat je op tijd een pauze inlast! Door af en toe een pauze in te lassen, krijgt je lichaam de tijd om te herstellen en is de kans op irritaties of zelfs ontstekingen een stuk kleiner!

Lees meer tips, trends & adviezen voor blessures

Last van je knie, elleboog of pols?
Blessure support

Last van je knie, elleboog of pols?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, ongelukkig duel met je tegenstander of sprong waarbij je net verkeerd terecht komt, je ontkomt er soms niet aan. Een dikke enkel, instabiele knie, gevoelige arm of andere pijntjes...

arrow-right Lees meer
Enkelblessure?
Blessure support

Enkelblessure?

Het is iedereen wel eens gebeurd.. na het verkeerd (of überhaupt niet) inschatten van dat vervelende afstapje of het missen van die losliggende tegel verlies je je balans en klapt je enkel dubbel. Het komt geregeld voor dat er enkels flink dubbel klappen en dit kan voor pijnlijke taferelen zorgen.

arrow-right Lees meer
Polsblessure?
Blessure support

Polsblessure?

Typen, autorijden of stofzuigen.. bij al deze handelingen is de pols betrokken. Een blessure aan dit gewricht zorgt dan ook voor flinke beperkingen in het dagelijks leven, zoals een kopje koffie drinken of je haar wassen. Die polsblessure kan flink pijnlijk zijn.

arrow-right Lees meer
Knieblessure?
Blessure support

Knieblessure?

Bij veel (contact)sporten loop je de kans op een knieblessure. Maar wat doe je als je last hebt van je knie? Moet je stil gaan zitten of juist in beweging blijven? Hoe ga je met een knieblessure om? Wat is wel en niet verstandig?

arrow-right Lees meer