Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code PINKSTEREN100

Enkelblessure?

Eén van de meest voorkomende (sport)blessures is toch wel de enkelblessure, wie heeft er niet mee te maken gehad? De oorzaak ligt vaak in een moment van onoplettendheid, maar ook verkeerd schoeisel speelt vaak een grote rol bij enkelblessures! Vaak kan je enkel een misstap nog goed opvangen, maar als de klap dusdanig hard is, is de kans groot dat je flink door je enkel gaat met een zwelling en een blauwe enkel tot gevolg... Maar hoe zit de enkel eigenlijk in elkaar? En wat kun je doen om zo snel mogelijk van een enkelblessure te herstellen?

Hoe zit de enkel in elkaar?

De enkel bestaat eigenlijk uit twee gewrichten: het bovenste enkelgewricht en het onderste enkelgewricht. Samen met de enkelbanden en de spieren eromheen zorgen deze gewrichten ervoor dat de enkel alle kanten op kan bewegen. Het bovenste enkelgewricht zorgt ervoor dat de voet op en neer kan bewegen, het onderste enkelgewricht zorgt er daarentegen voor dat de voet gekanteld kan worden. Om extra stabiliteit rondom het enkelgewricht te creëren, is het gewricht voorzien van enkelbanden, 
De enkelbanden bestaan uit stug bindweefsel, welke zorgen voor stabiliteit. Deze banden stabiliseren het onderste spronggewricht en voorkomen verzwikkingen. De spieren rond het enkelgewricht zorgen dat de voet in alle richtingen kan bewegen.

Wat zijn de meest voorkomende enkelblessures?

Verstuikte enkel

Van alle enkelblessures is een verstuikte enkel toch wel de meest voorkomende blesure, deze blessure ontstaat vaak door een kleine misstap of een ongelukkige landing. Bij een verstuiking komen de enkelbanden onder spanning te staan en kunnen ze de voet niet meer stabiel houden, waardoor de enkel dubbelklapt. Een verstuikte enkel geeft direct veel pijn, maar deze pijn trekt gelukkig in de meeste gevallen ook weer heel snel weg! Een verstuikte enkel kan in drie verschillende gradaties voorkomen:

Verrekte enkelbanden

Bij een enkelverstuiking klapt de enkel in de meeste gevallen naar buiten, maar ook bij het naar binnen klappen van de enkel kunnen de gewrichtsbanden maximaal op rek komen te staan. Bij een lichte verstuiking kun je de banden verrekken, zonder dat deze verder beschadigd raken. In de meeste gevallen kun je de enkel na twee weken alweer normaal belasten zonder dat je pijn ervaart.

Ingescheurde enkelbanden

Als de klap groter is en er veel druk op de enkelbanden komt te staan, kunnen deze inscheuren. In de meeste gevallen zullen er alleen scheurtjes ontstaan in een aantal vezels van de enkelband, maar is de enkelband nog wel intact. Een ingescheurde enkelband kun je meestal herkennen aan een zwelling en een bloeduitstorting die 24 tot 48 uur na het oplopen van de blessure zal ontstaan. Bij deze blessure is het aan te raden om contact te zoeken met een fysiotherapeut, deze kan je helpen om de enkel weer rustig te versterken. Vaak moet je bij een ingescheurde enkelband rekening houden met een hersteltijd van zes tot acht weken.

Afgescheurde enkelbanden

Afgescheurde enkelbanden zijn de ergste vorm van een verstuikte enkel. Hierbij heeft de enkelband maximaal onder spanning gestaan, waardoor deze in zijn geheel is afgescheurd. Je zult direct veel pijn ervaren en uiteraard zal een flinke zwelling niet uitblijven. Bij een afgescheurde enkelband is een operatie helaas onoverkomelijk, de band moet immers weer aan elkaar gemaakt worden. Om het herstel spoedig en soepel te laten verlopen is het verstandig om je na de operatie te laten begeleiden door een fysiotherapeut.

Enkelbreuk

Een harde val of een ernstige overtreding op het sportveld kan zelfs een enkelbreuk tot gevolg hebben! Bij een enkelbreuk is het mogelijk dat je de daadwerkelijke breuk ook gehoord hebt. Er zal direct hevige pijn gevoeld worden in en rondom de enkel, de enkel zal opzwellen en het bewegen van de enkel wordt vaak als zeer pijnlijk ervaren. Bij een enkelbreuk is het in de meeste gevallen dan ook onmogelijk om de enkel te belasten en vaak moet de enkel dan ook opnieuw gezet worden, dit houdt in dat de twee delen weer netjes tegen elkaar aan worden gezet. Vervolgens zal de enkel ingegipst worden om het gewricht voldoende rust te geven en de botten weer op de juiste manier aan elkaar kunnen groeien.

Wat te doen bij een enkelblessure?

Pas na het afnemen van de zwelling kan er door een fysiotherapeut of arts officieel vastgesteld worden wat de schade aan de enkel precies is. Bij een enkelblessure zul je dus vaak een aantal dagen moeten wachten tot je zeker weet wat er met de enkel aan de hand is. Door rust te houden en driemaal per dag twintig minuten te koelen, kun je ervoor zorgen dat de zwelling afneemt en de pijn vermindert. Mits het mogelijk is, is het aan te raden om de enkel regelmatig licht te bewegen. Op deze manier kun je stijfheid tegengaan en kun je de doorbloeding van het enkelgewricht bevorderen. Tevens is het verstandig om de voet omhoog te houden en kan het in deze fase ook fijn zijn om een drukverband aan te (laten) leggen die lichte drukuitoefent op het enkelgewricht, zodat het vocht uit de enkel kan trekken. Is er na drie dagen rust nog geen sprake van afname van de zwelling? Dan is het verstandig om alsnog een arts te raadplegen.

Welke enkelbrace heb ik nodig?

Als je herstellende bent van een enkelblessure of juist hersteld bent, maar nog niet volledig vertrouwen hebt in je enkel, kan een brace uitkomst bieden. Om de juiste ondersteuning te bieden, zijn enkelbraces verkrijgbaar in drie verschillende beschermingsniveaus.

Beschermingsniveau 1

De enkelbraces met beschermingsniveau 1 bieden comfort en steun bij lichte enkelblessures. Als de enkel licht gezwollen is of nog een beetje stijf is van eerdere blessures, is het fijn om een enkelbrace met beschermingsniveau 1 te dragen.

Beschermingsniveau 2

Bij matige tot middelzware instabiliteitsklachten kun je het beste kiezen voor een enkelbrace met beschermingsniveau 2. Ook tijdens de herstelperiode van een enkelblessure, bij overbelasting of bij terugkomende stijfheid zijn deze enkelbraces met beschermingsniveau 2 zeer geschikt.

Beschermingsniveau 3

Enkelbraces met beschermingsniveau 3 bieden optimale bescherming. Ben je herstellende van een operatie of een zware verstuiking? Dan kun je het beste voor een enkelbrace met beschermingsniveau 3 kiezen! Deze enkelbraces worden vaak gedragen bij contactsporten als voetbal en kunnen dienen als vervanging van tape.

Hoe kun je een enkelblessure voorkomen?

Een belangrijke functie van de enkelbanden is het stabiliseren van de enkel, door stabiliteitsoefeningen te doen kun je de enkelbanden sterker maken, waardoor de enkelbanden in staat zijn om stevigere klappen op te vangen. Daarnaast mag je een goede warming-up ook nooit overslaan! Wanneer de spieren goed warm zijn voor je aan een training of wedstrijd begint, kunnen ze namelijk meer hebben en daardoor verklein je natuurlijk de kans op vervelende blessures. Ook het juiste schoeisel speelt een zeer belangrijke rol bij het voorkomen van enkelblessures. Kies daarom altijd voor stevige schoenen met een goede pasvorm en een geschikte zool voor de desbetreffende ondergrond, zo voorkom je bijvoorbeeld dat je vast blijft staan met te stugge schoenen op een ruw veld of juist uitglijdt met te gladde schoenen op een vlakke ondergrond.

Blessures door overtredingen op het sportveld zijn vaak helaas niet te voorkomen en zelfs de spelers met de sterkste enkels kunnen daarbij een enkelblessure oplopen...

Lees meer tips, trends & adviezen voor blessures

Last van je knie, elleboog of pols?
Blessure support

Last van je knie, elleboog of pols?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, ongelukkig duel met je tegenstander of sprong waarbij je net verkeerd terecht komt, je ontkomt er soms niet aan. Een dikke enkel, instabiele knie, gevoelige arm of andere pijntjes...

arrow-right Lees meer
Elleboogblessure?
Blessure support

Elleboogblessure?

Tennis, golf, basketbal, handbal... veel sporten waarbij het ellebooggewricht constant aan het werk wordt gezet. Maar ook in het dagelijks leven ontkom je er niet aan. Des te belangrijker dat deze in alle richtingen soepel kan blijven bewegen en dat blessures voorkomen worden.

arrow-right Lees meer
Polsblessure?
Blessure support

Polsblessure?

Typen, autorijden of stofzuigen.. bij al deze handelingen is de pols betrokken. Een blessure aan dit gewricht zorgt dan ook voor flinke beperkingen in het dagelijks leven, zoals een kopje koffie drinken of je haar wassen. Die polsblessure kan flink pijnlijk zijn.

arrow-right Lees meer
Knieblessure?
Blessure support

Knieblessure?

Bij veel (contact)sporten loop je de kans op een knieblessure. Maar wat doe je als je last hebt van je knie? Moet je stil gaan zitten of juist in beweging blijven? Hoe ga je met een knieblessure om? Wat is wel en niet verstandig?

arrow-right Lees meer