Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code PINKSTEREN100

Knieblessure?

Een knieblessure is een veelvoorkomende blessure... Maar wat doe je als je last hebt van je knie? Moet je stil gaan zitten of juist in beweging blijven? Moet je de knie intapen of er juist helemaal niets omheen binden? Hoe ga je met een knieblessure om? Wat is wel en niet verstandig?

Hoe zit de knie in elkaar?

De knie is een ingewikkeld gewricht dat bestaat uit 3 botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. De krachten worden voornamelijk opgevangen door de spieren, pezen, gewrichtsbanden en het kraakbeen rondom het kniegewricht.

De halvemaanvormige schijven van kraakbeen (menisci) vangen de grootste schokken tijdens een beweging op en zorgen voor stabiliteit in de knie tijdens het buigen en draaien. De gewrichtsbanden aan de zijkant van de knie zorgen voor zijdelingse stabiliteit, terwijl de twee kruisbanden voorkomen dat de knie naar voor of achter schuift of dat deze teveel roteert.

Verder wordt het gewricht afgeschermd door een kapsel, welke aan de binnenzijde voorzien is van een slijmvlieslaag (synovium). Deze laag voedt het kraakbeen en zorgt dat het gewricht wordt ‘gesmeerd’, zodat de verschillende delen van het gewricht soepel en zonder veel weerstand over elkaar kunnen glijden.

Welke knieblessures komen het vaakst voor?

Meniscusletsel

Beschadigingen aan de meniscus worden vaak opgelopen tijdens krachtige draaibewegingen waarbij de voet niet meedraait. Een kleine scheur in de meniscus kan uit zichzelf genezen. Blijf je pijn houden, blijft de knie dik worden na gebruik en/of schiet de knie steeds op slot? Dan kan, in overleg met de orthopeed, gekozen worden voor een operatie.

Kruisbandletsel

Bij het oplopen van letsel aan (één van) de kruisbanden kan het zijn dat je een knakkend of scheurend gevoel ervaart. De knie voelt instabiel en zeker wanneer je wilt draaien of van richting verandert, kan het lijken alsof je er doorheen zakt. In het ergste geval is mogelijk om te leven zonder kruisband, mits de spieren eromheen goed getraind zijn om de knie optimaal te kunnen ondersteunen. Schade aan de kruisband is alleen (definitief) vast te stellen aan de hand van een MRI-scan.

Jumpers knee

Een jumpers knee ontstaat door overbelasting. De pijn voel je net onder de knieschijf en doet zich vooral voor bij aanzetten, neerkomen, traplopen en hardlopen. Deze blessure kan langdurig aanhouden, het is dus van belang om de pezen te ontzien en rust te houden. Compleet stilzitten is trouwens ook geen aanrader, het is verstandig om rustig in beweging te blijven door bijvoorbeeld te zwemmen of rustig te wandelen.

Artrose

Slijtage in de knie wordt ook wel artrose genoemd. Het gedeelte waar de botten in de knie samenkomen is voorzien van kraakbeen. Als dit kraakbeen beschadigd raakt, zorgt dit voor nare klachten die op verschillende plekken in de knie gevoeld kunnen worden. Eerder letsel of overbelasting vergroot de kans op artrose.

Wat te doen bij een knieblessure?

Voor elke blessure geldt dat je vijf dagen rust moet nemen om het gewricht de kans te geven om (deels) zelf te herstellen. Pas na die vijf dagen kan echt worden vastgesteld in hoeverre er schade is aangericht en vanaf dat moment kan er tevens een herstelplan worden opgesteld.

Het is belangrijk om langs te gaan bij een fysiotherapeut, zodat deze kan bepalen wat er precies met jouw knie aan de hand is. Samen met de fysiotherapeut zul je een plan opstellen om ervoor te zorgen dat de knie zo snel mogelijk weer sterk genoeg is om mee te sporten!

Welke kniebrace heb ik nodig?

Beschermingsniveau 1

De kniebrace met beschermingsniveau 1 wordt ook wel patellabrace genoemd en ontlast en verlicht de kniepees bij veel voorkomende blessures. De brace oefent lichte druk uit, waardoor je de knie extra ondersteuning kunt bieden. Vooral bij een jumpers knee, een zwelling of reuma wordt geadviseerd om een brace met beschermingsniveau 1 te dragen.

Beschermingsniveau 2

Braces met niveau 2 stabiliseren en beschermen de knie als je last hebt van matige tot middelzware klachten als artrose, instabiliteit en overbelasting. Als je last hebt van slijmbeursontsteking kun je ook kiezen voor een brace met beschermingsniveau 2.

Beschermingsniveau 3

Heb je veel ondersteuning nodig? Kies dan voor een brace uit deze categorie. Door middel van scharnieren/spalken en stevige banden zorgen deze braces dat de knie geen onbewuste bewegingen kan maken en te allen tijde voldoende stabiel wordt gehouden. Kies voor deze optimale ondersteuning bij klachten als zware artrose, kruisband- of meniscusklachten, hypermobiliteit. Deze braces zijn ook fijn om te dragen als je herstellende bent van een knieoperatie.

Let op! Als er vocht in de knie zit is het uit den boze om een brace te dragen met een gat bij de knieschijf (zie afbeelding). Dit gat is bedoeld om op de knieschijf wat te ontzien maar doordat, in het geval van een gezwollen knie, al het vocht naar dit gat wordt geduwd, kan de knieschijf gaan drijven wat voor schade kan zorgen.

Hoe kan ik een knieblessure voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Aangezien knieblessures in veel gevallen ontstaan door een plotselinge beweging is een dergelijke blessure nooit echt te voorkomen. Wel is het mogelijk om de kans te verkleinen. Door te zorgen dat de spieren rondom je knie en in de rest van je lichaam sterk zijn, ben je bijvoorbeeld al een stuk stabieler. Door je bovenlichaam te trainen ben je sterker in duels en raak je minder snel uit balans, wat voorkomt dat de benen dit op moeten vangen. Daarnaast is het dragen van het juiste schoeisel meer dan belangrijk! In veel gevallen verdraaien sporters knieën doordat zij bijvoorbeeld met hun schoen vaststaan in de grond. Zorg er daarom altijd voor dat je de juiste schoenen draagt en houd daarbij rekening met de ondergrond waar je op sport.

Lees meer tips, trends & adviezen voor blessures

Last van je knie, elleboog of pols?
Blessure support

Last van je knie, elleboog of pols?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, ongelukkig duel met je tegenstander of sprong waarbij je net verkeerd terecht komt, je ontkomt er soms niet aan. Een dikke enkel, instabiele knie, gevoelige arm of andere pijntjes...

arrow-right Lees meer
Enkelblessure?
Blessure support

Enkelblessure?

Het is iedereen wel eens gebeurd.. na het verkeerd (of überhaupt niet) inschatten van dat vervelende afstapje of het missen van die losliggende tegel verlies je je balans en klapt je enkel dubbel. Het komt geregeld voor dat er enkels flink dubbel klappen en dit kan voor pijnlijke taferelen zorgen.

arrow-right Lees meer
Elleboogblessure?
Blessure support

Elleboogblessure?

Tennis, golf, basketbal, handbal... veel sporten waarbij het ellebooggewricht constant aan het werk wordt gezet. Maar ook in het dagelijks leven ontkom je er niet aan. Des te belangrijker dat deze in alle richtingen soepel kan blijven bewegen en dat blessures voorkomen worden.

arrow-right Lees meer
Polsblessure?
Blessure support

Polsblessure?

Typen, autorijden of stofzuigen.. bij al deze handelingen is de pols betrokken. Een blessure aan dit gewricht zorgt dan ook voor flinke beperkingen in het dagelijks leven, zoals een kopje koffie drinken of je haar wassen. Die polsblessure kan flink pijnlijk zijn.

arrow-right Lees meer