Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code PINKSTEREN100

Polsblessure?

Je pols gebruik je bij heel veel bewegingen in het dagelijks leven, denk maar eens aan autorijden, typen of stofzuigen... Een polsblessure kan dan ook voor flinke beperkingen zorgen, zelfs zappen of een kopje koffie drinken gaat niet meer pijnloos! Daarnaast is je pols ook een heel belangrijk gewricht als het gaat om reflexen. Als je valt of botst, zul je jezelf zeer waarschijnlijk automatisch proberen op te vangen met je handen, waarbij de pols uiteraard een grote rol speelt! Een polsblessure kan dus knap vervelend zijn, maar hoe zit de pols eigenlijk in elkaar, hoe kun je het herstel van een polsblessure te bevorderen en wat kun je doen om een polsblessure te voorkomen?

Hoe werkt het polsgewricht?

De pols is een twee-assig gewricht, dit betekent dat de pols eigenlijk uit twee gewrichten bestaat. Door deze samenstelling kun je de pols zowel van links naar rechts als van voor naar achter bewegen! Het gewricht bestaat uit acht kleine botjes die in twee rijen van vier zijn opgesteld, deze botjes worden ook wel de handwortelbeentjes genoemd. De voorste rij handwortelbeentjes verbindt de uiteindes van het spaakbeen en de ellepijp met elkaar, en de achterste handwortelbeentjes zijn verbonden met de middenhandsbeentjes. De botjes zijn allemaal bedekt met een laagje kraakbeen, waardoor de botjes ook onafhankelijk van elkaar soepel kunnen bewegen. Het polsgewricht is omringd door een zakvormig kapsel, die op verschillende plaatsen ondersteund wordt door gewrichtsbanden. Voor extra stevigheid is de pols natuurlijk omringd door spieren en pezen! Een ander belangrijk onderdeel van de pols is de carpale tunnel, deze bevindt zich ter hoogte van de handpalm en zorgt ervoor dat je je duim en vingers gemakkelijk kunt bewegen.

Welke polsblessures komen het vaakst voor?

Verzwikking van de pols

Als de pols door een val of botsing dubbelklapt, komen de banden en pezen van het gewricht onder grote spanning te staan. Er kan dan een verrekking of zelfs een scheuring van de pezen of banden ontstaan. Een polsverzwikking is te herkennen aan de warmte en pijn rond het polsgewricht, een zwelling en eventueel een verkleuring, daarnaast is de kans groot dat je je pols niet meer kunt strekken.

Instabiliteit van de pols

Na een val of botsing kunnen tevens de handwortelbeentjes verschoven zijn, dit zorgt voor instabiliteit en kan beknellingen tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het polsgewricht niet goed meer kan bewegen en ‘vast’ komt te staan.

Polsbreuk

Als een harde klap het kraakbeen en/of de botten beschadigt, is er sprake van een polsbreuk. Een polsbreuk bevindt in de ellepijp of het spaakbeen en gaat in de meeste gevallen gepaard met veel pijn. Bij een polsbreuk is het dan ook noodzakelijk om dit snel te laten behandelen! In veel gevallen staat de pols bij een breuk in een afwijkende stand. Daarnaast is een breuk te herkennen aan een combinatie van hevige pijn, zwelling, gevoelloosheid, het onvermogen om je vingers te kunnen bewegen en in sommige gevallen ontstaat er ook een blauwe plek.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom, wat vaak veroorzaakt wordt door zwelling van omliggende weefsels, is er sprake van een vernauwing van de nauwe carpale tunnel. De nervus medianus, één van de belangrijkste zenuwen in de hand, raakt bekneld en door de verminderde bloedtoevoer via deze zenuw ontstaan er nare klachten. Het Carpaal Tunnel Syndroom zorgt voor een doof, tintelend en pijnlijk gevoel in de hand en vingers. Het begint voornamelijk in of rondom de duim, wijsvinger en ringvinger. Ook in de vingertop kunnen verminderde kracht en tinteling ontstaan, waardoor het zomaar voor kan komen dat je dingen uit je handen laat vallen. In veel gevallen straalt de pijn via de onderarm uit naar de elleboog tot de schouder.

Artrose van de pols

Slijtage van het kraakbeen wordt ook wel artrose genoemd. Door het slijten van het kraakbeen vervalt de laag die de botten soepel over elkaar laat schuiven. Het directe botcontact veroorzaakt pijnklachten die alleen maar zullen blijven toenemen.

Hoe ontstaat een polsblessure?

Er zijn twee soorten polsblessures: acute polsblessures en geleidelijke polsblessures. Een acute polsblessure ontstaat vaak tijdens het sporten en wordt meestal veroorzaakt doordat de pols dubbelklapt bij een val of botsing. Door de explosieve kracht die dan op het polsgewricht komt te staan, kan er verrekking optreden in de pezen en banden van het gewricht. Is de klap heel hard of de val zeer ongelukkig? Dan bestaat er zelfs een kans dat kraakbeen en botten in de pols beschadigen.

Een geleidelijke polsblessure ontstaat meestal door langdurige overbelasting, waardoor het bindweefsel in de pols geïrriteerd kan raken. Ook een verkeerde techniek of slecht materiaal kunnen overbelasting veroorzaken. Bij dit soort type blessures krijg je een brandende pijn in de pols en word je beperkt in het bewegen. In de meeste gevallen zul je hierbij geen zwelling zien rond het gewricht, maar kan je dus wél te maken hebben met een polsblessure!

Wat te doen bij een polsblessure?

Verzwikking van de pols

Om erger te voorkomen en in veel gevallen de reactie te verminderen, kun je de ICE-regel toepassen:

  • 1. Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met een icepack;
  • 2. Immobilisatie: belast de pols zo min mogelijk;
  • 3. Compressie: breng een drukverband aan die lichte druk uitvoert op de pols;
  • 4. Elevatie: leg de pols bij voorkeur boven harthoogte

Als de banden in de pols verrekt zijn, duren de klachten meestal ongeveer een week. Is de pols gekneusd? Dan moet je toch wel rekenen op een herstel van ongeveer drie tot zes weken. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kun je oefeningen doen die de pols weer sterker maken en ervoor zorgen dat je vrij kunt bewegen, daarnaast kan de fysiotherapeut de spieren in de pols masseren om de bloedtoevoer te stimuleren en het hertel te bevorderen.

Instabiliteit van de pols

Het behandelen van instabiliteit van de handwortelbeentjes wordt altijd operatief gedaan. Tijdens de operatie worden de handwortelbeentjes weer in de juiste positie gezet, vervolgens zal de pols in het gips verder moeten herstellen.

Polsbreuk

Om een polsbreuk goed te laten herstellen, moet de pols vrijwel altijd gezet worden. Daarna zal de pols ingegipst worden, zodat de botten voldoende rust krijgen om weer aan elkaar te groeien.

Carpaal Tunnel Syndroom

Voor het Carpaal Tunnel Syndroom bestaan meerdere behandelingmethoden. Rust, pijnstilling en een spalk kunnen er bijvoorbeeld al voor zorgen dat de zwelling en irritatie afneemt. Maar het is ook mogelijk dat er een operatie nodig is om je van de klachten van het Carpaal Tunnel Syndroom af te helpen! Het is dan ook belangrijk om niet te lang door te blijven lopen met het Carpaal Tunnel Syndroom, er kan dan namelijk littekenweefsel ontstaan en daardoor kun je blijvende schade oplopen aan de pols.

Artrose van de pols

De behandeling van artrose bestaat in eerste instantie uit pijnverlichting door medicatie en functieherstel door therapie. Daarnaast kan een brace helpen om de spieren en pezen (gedeeltelijk) te ontzien. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt, kan er worden gekozen voor een operatie. In dat geval zullen gewrichtsvlekken die op elkaar schuren verwijderd en aan elkaar gezet worden. Voor een operatie wordt echter niet zo snel gekozen, omdat dit veel beperkingen oplevert bij het bewegen van de pols.

Welke polsbrace heb ik nodig?

Veel sporters die een polsblessure achter de rug hebben, kiezen ervoor om een polsbrace te dragen. Een polsbrace ondersteunt het polsgewricht en zorgt voor stabiliteit en stevigheid, zo kun je onder andere de kans op een nieuwe polsblessure verkleinen. Om de juiste ondersteuning te bieden, zijn polsbraces verkrijgbaar in drie verschillende beschermingsniveaus.

Beschermingsniveau 1

De braces met beschermingsniveau 1 zijn alleen geschikt bij lichte polsblessures. Deze polsbraces zijn namelijk niet ontworpen om de pols stabiel te houden, maar zorgen er wel voor dat het herstel bevorderd wordt door het bieden van warmte en compressie.

Beschermingsniveau 2

Deze braces zijn geschikt om te dragen bij matige tot middelzware polsblessures als artrose, instabiliteit of een middelzware verstuiking. De pols wordt licht stabiel gehouden, maar kan bij felle, onverwachte acties toch nog in beweging komen.

Beschermingsniveau 3

Voor optimale ondersteuning kies je een brace met beschermingsniveau 3. Bij zware klachten als Carpaal Tunnel Syndroom, peesontstekingen of een polsbreuk bieden deze braces uitkomst. Ook na een polsoperatie kun je ervoor kiezen om een brace met beschermingsniveau 3 te dragen.

Hoe kan ik een polsblessure voorkomen?

Een acute blessure door een ongelukkige val of botsing is natuurlijk moelijk te voorkomen, maar de kans op een blessure door overbelasting kun je daarentegen wél aanzienlijk verkleinen! Een goede warming-up en het trainen van de spieren rondom het polsgewricht kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken. Vooral na een polsblessure is het belangrijk om eerst rustig te beginnen met het trainen van de spieren in en rondom de pols, het is dan ook verstandig om het polsgewricht niet te snel weer volledig te belasten! Heb je helemaal geen pijn meer, is de beweeglijkheid van je pols weer als vanouds en is je spierkracht ook weer op het oude niveau? Dan kun je je pols weer volledig gebruiken!

Veel polsblessures ontstaan door het gebruik van verkeerde materialen of technieken. Bij volleybal is het bijvoorbeeld belangrijk om de polsen goed aan te spannen tijdens het bokken, passen of smashen, zo kun je voorkomen dat de pols naar achter klapt. Bij tennis kun je de oorzaak zowel in het materiaal als in de techniek zoeken, een polsblessure kan bijvoorbeeld ontstaan door een tennisracket met de verkeerde gripmaat, het ontbreken van een demper of het hebben van een te zwaar racket. Ook zou het natuurlijk zo kunnen zijn dat je nog een beetje extra training nodig hebt... Vraag je trainer eens of hij naar jouw techniek kan kijken en ga met hem/haar aan de slag om deze te verbeteren!

Lees meer tips, trends & adviezen voor blessures

Last van je knie, elleboog of pols?
Blessure support

Last van je knie, elleboog of pols?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, ongelukkig duel met je tegenstander of sprong waarbij je net verkeerd terecht komt, je ontkomt er soms niet aan. Een dikke enkel, instabiele knie, gevoelige arm of andere pijntjes...

arrow-right Lees meer
Enkelblessure?
Blessure support

Enkelblessure?

Het is iedereen wel eens gebeurd.. na het verkeerd (of überhaupt niet) inschatten van dat vervelende afstapje of het missen van die losliggende tegel verlies je je balans en klapt je enkel dubbel. Het komt geregeld voor dat er enkels flink dubbel klappen en dit kan voor pijnlijke taferelen zorgen.

arrow-right Lees meer
Elleboogblessure?
Blessure support

Elleboogblessure?

Tennis, golf, basketbal, handbal... veel sporten waarbij het ellebooggewricht constant aan het werk wordt gezet. Maar ook in het dagelijks leven ontkom je er niet aan. Des te belangrijker dat deze in alle richtingen soepel kan blijven bewegen en dat blessures voorkomen worden.

arrow-right Lees meer
Knieblessure?
Blessure support

Knieblessure?

Bij veel (contact)sporten loop je de kans op een knieblessure. Maar wat doe je als je last hebt van je knie? Moet je stil gaan zitten of juist in beweging blijven? Hoe ga je met een knieblessure om? Wat is wel en niet verstandig?

arrow-right Lees meer