Skeelers, skates en rolschaatsen
Skeeleren is een heerlijke buitenactiviteit, waarbij je lekker in beweging bent! Tijdens het skeeleren gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Het is dus niet alleen een hele leuke bezigheid, maar ook een hele goede workout! Kies jij voor rolschaatsen, inline skates of skeelers… Wij leggen je het verschil tussen deze drie soorten skates graag uit!
Lees meer...Skeelers versus skates
De woorden skeeleren en skaten worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Met skeeleren wordt oorspronkelijk bedoelt dat je een lange afstand op hoge snelheid aflegt, dit is de activiteit die schaatsers vaak ondernemen in het zomerseizoen om in shape en op conditie te blijven. Skaten wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iemand stunts uitvoert, dit doet de skater meestal op inline skates. Toch zijn inline skates ook steeds meer ontworpen om mee te skeeleren, de sport fitness skaten is hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van. Hoewel de naam fitness skaten wél het woordje skaten bevat, ben je hierbij toch voornamelijk bezig met diep zitten en snelheid maken. We kunnen dus stellen dat zowel met skaten als met skeeleren vaak wordt bedoeld dat je een grotere ronde rijdt op (hoge) snelheid, maar houd wel in je achterhoofd dat met skaten ook stunten bedoeld kan worden!
Rolschaatsen
Rolschaatsen hebben in totaal vier wielen, deze vormen twee rijen van twee wielen. Door deze verdeling van de wieltjes kun je gemakkelijk je balans bewaren en val je niet snel om! De rolschaatsen hebben aan de voorkant van de schoen een remblok zitten, waardoor je snel af kunt remmen en tot stilstand kunt komen. De rolschaatsen zijn ideaal om op te leren skeeleren!
Inline skates
Inline skates worden vaak gebruikt om recreatieve tochtjes mee te maken. inline skates zijn aan de achterkant voorzien van een remblok, waardoor je makkelijk tot stilstand kunt komen. Met inline skates ben je ook zeer wendbaar en hierdoor zijn ze ook zeer geschikt om trucs mee te doen!
Skeelers
Om het nog een stukje ingewikkelder te maken, worden skeelers ook wel speed skates genoemd. De skeelers
zijn dus vooral bedoeld om hoge snelheden te halen en lange afstanden af te leggen. Skeelers zijn minder wendbaar dan inline skates, daarom zijn ze ook meer geschikt om te gebruiken op rechte wegen of skeelerbanen.
Harde wielen versus zachte wielen
De wielen van rolschaatsen, skates en skeelers hebben een bepaalde A-waarde, deze A-waarde geeft aan hoe hard de wielen zijn. Skeeler wieltjes met een waarde van 74A zijn bijvoorbeeld erg zacht, waardoor je wel veel grip hebt, maar de wielen niet zo goed rollen. Wielen met een waarde tussen 90A en 100A worden bestempeld als harde wielen, deze wielen blijven lang door rollen en zijn daardoor ook zeer geschikt als wielen voor skeelers! De wielen voor inline skates hebben meestal een waarde tussen 80A en 86A, dit is een gemiddelde hardheid. Wielen met een gemiddelde hardheid bieden dan ook een gemiddelde demping en hebben een gemiddeld rolvermogen, deze wielen zijn zeer geschikt om (langere) recreatieve tochten mee te skeeleren.
Veelgestelde vragen
Is skeeleren gezond?
Skeeleren is goed voor lichaam en geest! Tijdens het skeeleren werk je aan je conditie, bouw je spiermassa op en verbrand je calorieën. Vooral de spieren in het onderlichaam moeten tijdens het skeeleren hard werken, maar ook de rug- en buikspieren worden getraind! Ook mentaal heeft skeeleren een positief effect, tijdens het skeeleren maak je namelijk een stofje aan waar je heel gelukkig van wordt. Skeeleren is dus gezond én goed voor je humeur!
Welke skeelers heb ik nodig?
Welke skeelers je nodig hebt, hangt af van wat je ermee wilt gaan doen. Ben je een beginnende skater en heb je nog niet voldoende balans om op inline skates te blijven staan? Kies dan voor rolschaatsen, rolschaatsen bieden namelijk veel stabiliteit! Wil je vooral recreatieve tochtjes skeeleren? Dan zijn inline skates echt iets voor jou. Inline skates zijn wendbaar en hebben een goede demping, hierdoor zijn ze ook heel geschikt om te skeeleren op het fietspad of voetpad. Ben jij een echte snelheidsduivel en maak je graag lange skeelertochten? Kies dan voor een paar skeelers! Skeelers kun je vergelijken met noren, ze zijn niet zo wendbaar en daardoor zijn ze vooral geschikt voor lange en rechte stukken.
Welke maat skeelers heb ik nodig?
Ook bij skeelers is het heel belangrijk om de juiste maat te hebben! In te grote skeelers kun je namelijk gaan glijden, waardoor je blaren krijgt. Ook heb je in te grote skeelers minder controle, waardoor je eerder je evenwicht kunt verliezen. In te kleine skeelers komen je voeten juist klem te zitten, waardoor je waarschijnlijk hele zere tenen krijgt. Maar hoe weet je of een skeeler de juiste maat heeft? Schuif je voet helemaal naar voren in de schoen, kun je nog een vinger tussen de hiel en de hak steken? Dan heb je de juiste maat te pakken! Bij de meeste skates staat een maattabel, hierin kun je kijken welke maat er bij de lengte van jouw voet hoort!
Ondertussen op het blog:
- Hoe onderhoud ik mijn skates?
- Fitness skaten: een fijne zomer work-out!
- Veilig skeeleren!