ADIDAS VERSUS PUMA

De gebroeders Dassler, Adolf en Rudolf, wisten al vroeg waar hun passie lag: schoenen. In 1920 startte Adolf al met het maken van sportschoenen en een paar jaar later besloten Adolf en Rudolf samen verder te gaan: de Gebrüder Dassler Schuhfabrik was geboren! Het bleek een gouden samenwerking, Adolf richtte zich op het ontwerp en de productie van de schoenen, terwijl Rudolf zich vooral bezighield met de verkoop ervan.

De gebroeders Dassler hadden al snel succes met hun schoenen, veel Duitse sporters droegen de schoenen namelijk tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam! Vier jaar later werden de Olympische Spelen in Berlijn gehouden en hier werd het merk natuurlijk nóg bekender.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kenden de broers een dieptepunt. Rudi werd opgeroepen om in militaire dienst te gaan en hij vermoedde dat zijn broer Adi hiervoor gezorgd heeft. Tijdens zijn militaire dienst is Rudi opgepakt en kort na het einde van de oorlog is hij nogmaals gevangen genomen. Rudi dacht dat zijn broer achter deze acties zat en dit heeft hij hem nooit kunnen vergeven. Rudi heeft verklaard een Amerikaans rapport ingezien te hebben waarin inderdaad beschreven stond dat Adi verantwoordelijk was voor de militaire dienst en de aanhoudingen van Rudi. Maar of dit echt waar is...?

Adi kon na de oorlog weer beginnen met de wederopbouw van hun bedrijf. Door de ruzie besloten de broers in 1948 om hun samenwerking te beëindigen en ieder hun eigen weg te gaan. Rudi begon een eigen schoenenfabriek onder de naam Ruda, maar deze heeft hij kort na de oprichting al veranderd in Puma. Ook Adi had inmiddels zijn eigen schoenenbedrijf opgericht, hij ging verder onder de naam Adidas.

Adi wist zijn merk tijdens het WK voetbal van 1954 in Zwitserland goed op de kaart te zetten, het hele West-Duitse voetbalelftal speelde namelijk op voetbalschoenen van Adidas! Maar ook Puma heeft zichzelf in de kijker kunnen spelen in dat jaar. Hannover ’96 werd namelijk kampioen van de Bundesliga en aangezien veel Hannover spelers op Puma voetbalschoenen speelden, bleef dit merk ook niet onopgemerkt.

In de jaren die daarop volgden hadden beide merken veel succes en zijn ze beiden uitgegroeid tot mooie merken met kwalitatief goede sportkleding en sportschoenen! Helaas is de ruzie tussen Adolf en Rudolf nooit meer bijgelegd.
Beide merken zijn allang niet meer alleen bekend door hun voetbalschoenen en sportkleding. Dankzij de athleisure trend zie je namelijk zowel Adidas als Puma steeds vaker in het straatbeeld, niet alleen de sneakers zijn heel populair, maar ook de sweaters, caps en veel andere items zijn erg in trek!