Waarom een skihelm?

You hate it or you love it; de skihelm. Toegegeven, je haar gaat er niet beter van zitten. En na een té gezellige avond in de après-ski bar, is de helm wel het laatste wat je de volgende dag op je hoofd wil zetten. Toch is het beter als je er wel één draagt. Van alle letsels die op de piste onstaan, is maar liefst 15% letsel aan het hoofd. Het is dus wel zo verstandig én veilig om een helm te dragen! 

Vonden we helmen vroeger voor mietjes? Door de strakke vormen, felle kleuren en hippe prints is het nu juist een fashionable aanvulling op je ski-outfit! En last but not least: de helm houdt je hoofd heerlijk warm, ook niet onbelangrijk natuurlijk. Een skihelm dragen is dus eigenlijk gewoon een must!

Welke soorten skihelmen zijn er?

Welke helm je kiest, hangt vooral af van wat voor type skiër of snowboarder je bent. Onderstaand alle verschillende mogelijkheden op een rijtje:

  • De hardshell helm heeft een losse, zachte binnenkant met een harde schaal. Dit type helm biedt optimale bescherming, maar is wel vrij zwaar. De hardshell helm is geschikt voor waaghalzen die vaak off-piste te vinden zijn.
  • De Softshell/ in-mold helm is de meest comfortabele versie. Deze ventileert beter en is minder dik, waardoor de helm ook lichter is en dus fijner is om te dragen. In-mold helmen bieden helaas wel minder bescherming dan de hardshell helmen. Ben jij een recreatieve wintersporter en blijf je braaf op de geprepareerde pistes? Dan kun je prima voor een in-mold helm kiezen.
  • De hybride helm combineert het beste of both worlds. Deze heeft een harde bovenkant waar de bescherming het hardst nodig is en een zachtere, comfortabele zijkant.

Welke maat skihelm?

De perfecte helm is de helm die jou het beste past. Punt. Pak een meetlint en meet de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen. Dames, staart uit want, naast dat dit voor een scheef beeld zorgt, zit dit ook nog eens alles behalve lekker. Jouw maat is de omtrek in centimeters. Zet de helm op, schud een paar keer met je hoofd en kijk of de helm goed blijft zitten. Let op, een te strakke helm zit natuurlijk ook niet lekker! Hoewel de helm dan zeker goed op zijn plaats blijft zitten, krijg je gegarandeerd hoofdpijn. De achterkant van je skihelm mag niet je nek raken. Check of je goed zicht hebt door een paar keer naar links en rechts te kijken.

Pas de helm ook even met je skibril om te checken of dit goed aansluit. Niemand wil tenslotte met zo’n gekke rand boven de ogen thuis komen en die kou op je voorhoofd kan zorgen voor een bekende 'brainfreeze'.

Tot slot, kun je de sluiting van het kinbandje makkelijk met één hand vast en los maken? Dan is dit jouw helm!

Skihelm met of zonder vizier?

Je hebt skihelmen met een ingebouwd of afneembaar vizier. Helmen met vizier bieden een beter zicht doordat je een grotere lensoppervlakte hebt. En zeg nou zelf... Ziet zo’n helm met vizier er niet onwijs gaaf uit?

Ga je liever voor een losse skibril, let er dan op dat de rand van de bril en de rand van de helm goed op elkaar aansluiten. De bril mag de helm natuurlijk niet naar boven duwen!

Wanneer moet je een skihelm vervangen?

We gaan er natuurlijk vanuit dat je een onbezorgde wintersport hebt met zo min mogelijk vallen en botsingen. Bij een val of botsing kan de helm (onzichtbaar) beschadigen en daardoor niet meer de gewenste bescherming bieden. Dus heb je een goede smakker gemaakt of een flinke botsing gehad met een andere wintersporter? Dan is het verstandig om je helm te vervangen, zodat je tijdens een volgende wintersport weer optimaal beschermd te piste op kunt gaan! 

De gemiddelde levensduur van een skihelm ligt tussen de drie en vijf jaar. Zijn de bandjes of kussentjes versleten? Vervang de helm dan eerder!