Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code HEMELVAART100

Hoe kies je de juiste hockeystick?

Wat is hockey zonder hockeystick? Het mag duidelijk zijn dat je een hockeystick nodig hebt tijdens het hockeyen. Maar aan welke eisen moet een goed hockeystick voldoen en welk hockeystick past bij jouw speelstijl? Je leest het hieronder!

Waarop letten bij het kopen van een hockeystick?Waarop letten bij het kopen van een hockeystick?

Waarop letten bij het kopen van een hockeystick?

Waar hockeysticks voor je gevoel veel op elkaar lijken zijn er toch echt wel grote verschillen. Zo heb je alleen al verschillende hockeysticks voor junioren en senioren waarbij de lengte van de stick van groot belang is. Ook wordt er gebruik gemaakt van diverse materialen, zo kan een hockeystick gemaakt zijn van carbon, hout of een combinatie tussen hout en kunststof. En dan heb je nog de technische aspecten zoals de stijfheid, gewicht, de kromheid en de vorm van de haak, of bij de kenners beter bekend als de krul van een hockeystick. Kies altijd jouw hockeystick aan de hand van jouw niveau en jouw positie in het veld!

Welk hockeystick heb ik nodig?Welk hockeystick heb ik nodig?

Welk hockeystick heb ik nodig?

Aan de hand van het carbonpercentage wordt de stijfheid van de stick bepaalt. Hoe hoger dit percentage hoe stugger de hockeystick. Daarom worden hockeysticks onderverdeeld in drie categorieën: soepele sticks, allround sticks en stugge sticks.

  • Soepele stick (tot 30% carbonpercentage): als je net met hockey begint of als kind voor het eerst een volwassenstick gaat gebruiken kies je voor een soepele stick. Door het lage percentage carbon heb je veel balcontrole en kun je de techniek makkelijker onder de knie krijgen.
  • Allround stick (30% - 70% carbonpercentage): met dit hockeystick spelen de meeste mensen, de naam allround zegt dat eigenlijk al! Deze stick zit tussen een soepel en stugge stick in waardoor je balgevoel én een goede slag hebt.
  • Stugge stick (70 – 100% carbonpercentage): als je op hoog niveau speelt kies je vaak voor dit type hockeystick. De stick geeft je veel kracht en snelheid, iets wat je nodig hebt om de tegenstander te kunnen verrassen!
Hoe lang en zwaar mag een hockeystick zijn?Hoe lang en zwaar mag een hockeystick zijn?

Hoe lang en zwaar mag een hockeystick zijn?

De lengtes van een hockeystick worden aangegeven in inches, vergis je hier niet in als je voor het eerst een hockeystick gaat kopen. Een ongeschreven regel van een hockeystick voor kinderen is dat de stick niet boven je navel uit mag komen en niet onder het heupbot komt wanneer je de stick laat rusten op de grond. De hockeysticks voor volwassenen zijn vaak rond de 36,5 inch (92 cm) en mogen volgens de regels niet langer zijn dan 105 cm. Ook voor het gewicht zijn officiële regelementen, zo moet het gewicht van de stick liggen tussen de 340 en 737 gram. Hoe lichter de hockeystick, hoe sneller je met de bal kan dribbelen en ook voor kinderen is een licht hockeysticker prettiger in de omgang.

Wat zijn de verschillende krommingen?Wat zijn de verschillende krommingen?

Wat zijn de verschillende krommingen?

Ieder hockeystick heeft een kromming, die gemiddeld tussen de 16 en 25 mm ligt. Bij het kiezen van de juiste kromming speelt jouw positie in het veld een grote rol. De kromming zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

  • Mid-bow: dit is de meest populaire kromming en perfect voor als je net begint met hockeyen of een verdedigende positie hebt. Je kan gerichter passes geven en gemakkelijk de bal laten stoppen.
  • Pro-bow: deze kromming is weggelegd voor allround spelers die zowel beschikken over een goede techniek als strakke passes kunnen geven.
  • Low-bow: met deze kromming kun je de bal makkelijker liften als je een bepaalde actie of passes wilt maken en is vooral weggelegd voor een aanvaller.
Vergeet de krul nietVergeet de krul niet

Vergeet de krul niet!

Net zoals bij de krommingen zijn er ook verschillende krullen van een hockeystick, die ook weer afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeur en speelstijl. Je hebt de keuze uit drie verschillende soorten krullen. Ben je gek op het maken van acties? Dan kies je voor de kleine krul omdat je hier snel mee kan dribbelen. Dan heb je nog de normale krul, die je veel ziet bij de meeste hockeysticks. Met de normale krul kun je gemakkelijker de bal stoppen met de backhand. En de laatste krul, is niet geheel verrassend de grote krul. Met deze krul kost het meer moeite om te dribbelen maar heb je wel veel meer controle bij aanname op de backhand.

Lees meer hockey tips, trends & adviezen

Bekijk de hockeycollectie
Mijn kind gaat op hockey: wat heb ik nodig?
Hockey

Mijn kind gaat op hockey: wat heb ik nodig?

Gaat jouw zoon of dochter voor het eerst hockeyen bij de lokale hockeyclub? Leuk, of… help! Want wat komt er allemaal bij kijken? Geen zorgen, in dit artikel lees je alles wat je kind nodig heeft voor de start van het hockeyseizoen.

arrow-right Lees meer
Hoe duurzaam is Reece Australia?
Hockey

Hoe duurzaam is Reece Australia?

Duurzaamheid is een hot item! Niet alleen veel personen, maar ook veel bedrijven zijn daarom flink aan het verduurzamen. Reece Australia is hier een goed voorbeeld van!

arrow-right Lees meer