Hockeysticks
Welk hockeystick heb ik nodig?
Er zijn veel verschillende soorten sticks, die kunnen verschillen in lengte, hardheid, materiaal, kleur, gewicht, kromming en buigzaamheid. Al deze verschillen dragen bij aan de mogelijkheden van de stick. Met een heel harde stick kun je harder slaan, maar met een lichte stick kun je bijvoorbeeld weer makkelijker over het veld manoeuvreren. De verschillende eigenschappen bieden dus verschillende mogelijkheden op het gebied van kracht en controle. Ook is er nog een verschil tussen zaalsticks en veldsticks.
Zaalhockeysticks vs veldhockeysticks
Naast de verschillende spelregels zit er ook een verschil tussen deze twee soorten sticks. Het verschil is vooral te zien in het gewicht en de dikte. Door de zijbalken en het kleine veld is zaalhockey een technischer en sneller spelletje dan dat er op het veld wordt gehockeyd Met een zaalhockeystick moet je snel bewegingen kunnen maken, daarom is de stick lichter en platter in vergelijk met een veldhockeystick. Wat beide wel met elkaar gemeend hebben is de u-vormige haak aan het uiteinde met een bolle en platte kant. Zaalhockeysticks zijn dan ook dunner en lichter dan veldhockeysticks, zodat er sneller mee bewogen kan worden.
Welke maat hockeystick heb ik nodig?
Vrijwel alle senioren gebruiken een stick van 36,5 inch lang, de kortere sticks zijn geschikt voor junioren om mee te spelen. Voor de lange mensen zijn er ook sticks langer dan 36,5 inch. Om te bepalen of deze te lang is, kun je de stick op de grond zetten en dan mag deze niet boven de navel komen. Als die te lang is zorgt dit voor beperkte bewegingsvrijheid. Ook mag die niet te kort zijn, dit kan tot rugklachten leiden. Het gewicht speelt ook een grote rol, officieel mag de stick tussen de 340 en 737 gram wegen. Een lichte stick is meer geschikt voor een technische speler die veel dribbelt. Een zware stick wordt gebruikt door spelers die vooral hard willen kunnen slaan.
Waar worden hockeysticks van gemaakt?
De speeleigenschappen worden deels bepaald door het materiaal waarvan deze is gemaakt. Het kan gemaakt zijn van hout, kunststof of een combinatie daarvan. Met een volledig houten stick heb je veel balgevoel, maar deze slijt snel en is dus niet duurzaam. Een stick gemaakt van kunststof is stugger dan de houten stick, waardoor je er meer snelheid mee aan de bal kunt geven. Ook heb je sticks die gemaakt zijn van kunststof in combinatie met hout waardoor ze van beide materialen de voordelen, maar in mindere maten dan de sticks die 100% van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Des te hoger het percentage carbon, des te hoger de balsnelheid. Des te hoger het houtpercentage, des te hoger de balcontrole.
De beste hockeysticks
Dit antwoord is natuurlijk voor iedereen anders en heeft echt te maken met jouw speelstijl en positie. Junioren maken vaak gebruik van een soepele stick, waar weinig carbon in zit. Het carbon zorgt voor veel balcontrole en hiermee kan je dan ook hockey mee leren. Als verdediger kun je het best kiezen voor een zware, stugge stick. Hiermee kun je gemakkelijk een lange pass naar ver voor in het veld geven. Ook aanvallers die veel op doel schieten maken vaak gebruik van zo'n soort stick om het de keeper zo moeilijk mogelijk te maken door zo hard mogelijk op het doel te slaan. De spelers die veel aan de bal zijn en daar veel mee dribbelen gebruiken vaak een lichtere stick omdat deze makkelijk hanteerbaar is en meer balcontrole biedt.
Wanneer moet je je hockeystick vervangen?
Vervang hem altijd als deze te klein voor je geworden is, hockeyen met een stick die niet de juiste lengte heeft vergroot de kans op vervelende blessures. Ook als je veel gebruik maakt van je stick zul je merken dat je op den duur minder grip en slagkracht hebt. Scheuren ontstaan en stukken zullen misschien wel afbreken, het is dan hoog tijd om hem te vervangen. Bij intensief gebruik zul je jouw stick na maximaal 2 jaar moeten vervangen.