Skikleding
Welke skikleding heb ik nodig?
Om warm te blijven is het verstandig te kiezen voor het 3-lagen systeem. Door meerdere lagen te dragen, kan er tussen ieder laagje kleding een isolerende luchtlaag gevormd worden, die het lichaam op temperatuur houdt. De eerste laag, de basislaag, draag je direct op het lichaam, hiervoor is thermokleding geschikt. Voor de volgende laag, de isolatielaag, kun je kiezen voor een skipulli of fleecekleding. Kies voor de 3e laag een water- en winddichte skijas en skibroek.
Thermokleding
De eerste kledinglaag is de basislaag, hiervoor wordt vaak thermokleding gebruikt. Dit is kleding die nauw moet aansluiten op het lichaam, zo kan het de lichaamswarmte het best vasthouden en het transpiratievocht snel afvoeren naar de tweede laag, de isolatielaag.
Skipulli
De tweede kledinglaag heeft een isolerende functie. Deze kleding mag niet te strak zitten, er moet namelijk een luchtlaag tussen de eerste en de tweede laag kleding worden gevormd. Deze tweede kledinglaag moet het zweet dat is doorgegeven door de eerste laag snel opnemen en weer doorgeven aan de laatste laag. Voor deze laag wordt vaak een skipulli, fleece of sweater gebruikt. Als je bij de isolatielaag voor een skipulli kiest, kun je kraag openritsen als je het warm krijgt. Wanneer het erg koud is kun je kiezen meerdere kledingstukken te dragen als tweede laag. Het is tevens ook de kleding die het eerst wordt uitgedaan wanneer het erg warm is.
Skijas en skibroek
De laatste kledinglaag is de buitenlaag, dit moet een wind- en waterdichte laag zijn. Kies voor deze laag voor een goede skijas en skibroek die geen water en wind doorlaten, maar die wel ademend zijn. Vaak zijn skijassen en skibroeken voorzien van meshvlakken die de ventilerende functie bevorderen. Deze laatste laag zorgt dat het transpiratievocht wordt afgedragen aan de buitenlucht.
Skisokken
Ook een paar goede skisokken mogen niet ontbreken als je op wintersport gaat. Standaard sokken zijn niet gemaakt om in te wintersporten en deze zullen dan ook leiden tot pijntjes en koude voeten. Skisokken hebben verdikkingen op de juiste plaatsen waardoor pijnlijke drukpunten worden voorkomen.
Goed voorbereid op wintersport
Als je gaat wintersporten wil je natuurlijk kleding dragen die warm en waterdicht is. De waterdichtheid van wintersportkleding wordt gemeten in waterkolom, wat de verschillende waardes inhouden kun je aflezen in het overzicht hieronder.
Vanaf 0 mm: | De wintersportkleding is waterafstotend, maar niet waterdicht. |
Vanaf 1.000 mm: | De wintersportkleding houdt water tegen, maar is niet bestand tegen druk. Als je bijvoorbeeld gaat zitten op een natte stoel, zal de wintersportkleding uiteindelijk gaan lekken. |
Vanaf 2.000 mm: | De wintersportkleding blijft ook bij langere sneeuwbuien waterdicht, maar zal nog wel lekken bij druk. |
Vanaf 5.000 mm: | De wintersportkleding is bestand tegen lang en intensief weer, ook bij hoge druk blijft de kleding waterdicht. Bij zeer langdurige hoge druk kan het product uiteindelijk gaan lekken. |
Vanaf 15.000 mm: | De wintersportkleding is bestand tegen zware sneeuwbuien en zelfs onder water houdt de kleding je droog. |
Zorg dat de wintersportkleding die je meeneemt ademend is en goede ventilatie biedt. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat je het minder snel heel warm krijgt en wanneer dat wel het geval is, wordt transpiratievocht afgevoerd naar de buitenlucht. Kortom, de waterdichte laag mag vocht van binnen naar buiten doorlaten, maar niet andersom.
Ondertussen op het blog:
- Hoe kies je de juiste thermokleding?
- De skihelm: hip en veilig!
- Alles over skibrillen.