Gratis verzending vanaf €100! Gebruik de code HEMELVAART100

Welk tennisracket past bij mij?

Als je een nieuw tennisracket gaat kopen, kan het natuurlijk zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet... Er zijn immers zoveel verschillende soorten tennisrackets verkrijgbaar, dat je best wel wat hulp kunt gebruiken bij het uitzoeken van jouw nieuwe tennisracket! Een racket bepaalt voor een groot gedeelte hoe jij tennist, het is dan ook belangrijk om een racket te kiezen dat helemaal aansluit bij jouw voorkeuren en jouw manier van spelen.

tennisrackettennisracket

Welk tennisracket heb ik nodig?

Balcontrole, power en de kans op blessures hangen allemaal samen met de eigenschappen van jouw tennisracket. Iedereen is anders en dat geldt ook op de tennisbaan. Iedereen heeft een eigen speelstijl, een andere voorkeur van slag, speelt op een eigen tempo en iedereen doet dit op zijn of haar eigen niveau. Al deze factoren spelen mee bij het uitkiezen van het juiste racket.

Niets is lastiger dan het kiezen van een tennisracket. Zo'n racket heeft bijzonder veel eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Als je een aantal rackets naast elkaar legt, zullen er een aantal dingen zijn die meteen opvallen. Ten eerste uiteraard.. de kleur. Dit is een van de weinige eigenschappen van een tennisracket die totaal geen invloed heeft op de manier van spelen. Leuk hoor, als je racket bij je kleding matcht, maar staar je hier niet blind op. Die outfit verandert toch steeds weer terwijl je racket (als het goed is) wel voor langere tijd meegaat. Waar je ook niet omheen kan is dat er verschil zit in de groottes van de racketbladen, diktes van de grips en in het gewicht.

tennisrackettennisracket

Welke maat tennisracket?

Het verschil in bladgrootte hangt samen met de zogenaamde 'sweetspot', de plaats in het midden van een racket waar je de bal het best kunt raken, al is de kans dat je de bal überhaupt raakt sowieso groter met een groter blad. Helaas is het 'raken' van de bal niet altijd genoeg...

Rackets met maximale bladgrootte worden ook wel oversized rackets genoemd en deze hebben een blad van minimaal 677cm2. Voor veel recreatieve tennissers zijn oversized rackets fijn om mee te spelen, omdat er weinig techniek nodig hebt om de bal over het net te krijgen. Met een oversized racket kun je veel power creëren en de kans dat je de bal goed raakt groot is. Rackets met een bladgrootte tussen de 613 en 677cm2 worden midplus rackets genoemd. Deze rackets bieden een mooie mix van power en controle en zijn daarnaast geschikt voor spelers die veel ballen met spin slaan. De kleinere rackets, rackets met een blad kleiner dan 613cm2, zijn de midsize rackets. Aangezien dit blad aanzienlijk kleiner is, is de sweetspot ook een stuk kleiner. De kans dat je de bal met zo'n racket goed raakt is dan ook veel kleiner en daarom heb je veel techniek en een perfecte timing nodig om met dit racket lekker te kunnen tennissen. Deze rackets bieden minder power, maar bijzonder veel controle waardoor de bal perfect geplaatst kan worden. Met de juiste techniek kun je alsnog veel snelheid met de bal meegeven, maar kun je de bal ook net achter het net slaan, om zo de tegenstander te verrassen.

tennisrackettennisracket

Hoe zwaar moet een tennisracket zijn?

Twee andere punten waar rackets in verschillen zijn het gewicht en het balanspunt. Lichtgewicht rackets wegen minder dan 270 gram, medium gewicht rackets wegen tussen de 271 en 295 gram en rackets van 296 gram of zwaarder vallen onder de categorie zwaargewicht. Over het algemeen is het zo dat hoe zwaarder het racket is, hoe meer controle je hebt. Daarentegen kun je met een lichter racket weer meer power aan de bal meegeven, zonder dat het jou veel kracht kost.

De manier waarop het gewicht in het racket is verdeeld heeft veel invloed op jouw spel. De standaardlengte van senior rackets is 68,5cm. In Topweight rackets (balanspunt 344mm-381mm) ligt het balanspunt in de top van het racket en dit bevordert de power die je aan de bal mee kan geven. Even balanced rackets (321mm-340mm), waarbij het balanspunt in het midden van het frame ligt, bieden een mooie balans tussen power en controle. Bij Handleweight rackets (290mm-320mm) zit het evenwichtspunt in de grip. Deze rackets bieden optimale balcontrole en wendbaarheid. Deze rackets zijn geschikt voor spelers die veel service-volley spelen en spelers die door de juiste techniek zelf in staat zijn snelheid aan de bal mee te geven.

Op zoek naar een tennisracket voor een kind? Deze kun je kiezen aan de hand van de lichaamslengte. Hier vind je welke maat bij welke lengte hoort. Is het kind 150cm of langer? Kies dan voor een senior racket

tennisrackettennisracket

Hoe kies ik de juiste gripmaat?

Een verkeerde gripmaat, kan dat echt zoveel kwaad? Ja! Dat kan het zeker. Feit is dat een groot deel van de armblessures ontstaan doordat tennissers met een verkeerde gripmaat spelen. Als je tennist met een te dunne, of juist te dikke grip, heeft dit veel invloed op de spanning in je arm. Bij elk balcontact knijp je onbewust in je grip wat voor veel spanning in de onderarm zorgt. Deze spanning zorgt in veel gevallen voor pijntjes in je onderarm en hierdoor kan de bekende 'tennisarm' ontstaan.

Je tanden poetsen, een bakkie koffie inschenken en zelfs simpelweg een beetje zappen naar een ander kanaal kunnen met deze blessure al pijnlijk zijn en dat wil je niet! Daarom één tip: zorg voor de juiste maat grip!

tennisrackettennisracket

Wanneer moet ik de grip van mijn tennisracket vervangen?

Er zijn twee soorten grips: de basisgrip en de overgrip. De basisgrip is de grip die al om het racket zit als je deze aanschaft. Deze vangt de trillingen op en zorgt daardoor voor veel speelcomfort. De overgrip zorgt voor vochtopname, demping en ook letterlijk grip. Deze grip vormt de buitenste laag waardoor deze veel sneller slijt dan de basisgrip.

De overgrip vervang je zo vaak als je zelf fijn vindt. Voelt de grip glad aan? Of krijg je sneller zweethanden? Dan is dat het juiste moment om de overgrip te vervangen. Om te zorgen dat je basisgrip optimale schokdemping blijft bieden, Vervang je deze net zo vaak per seizoen als het aantal uren dat je per week tennist.

tennisrackettennisracket

Welk type tennisser ben jij?

Tennissers worden grofweg in drie groepen verdeeld en aan de hand hiervan zijn er richtlijnen opgesteld van de racketeigenschappen die voor deze types spelers geschikt zijn.

De recreatieve spelers tennissen gemiddeld 1 à 2 keer in de week en hebben speelsterkte 7,8 of 9, ook beginners vallen onder deze groep. Dit type speler tennist over het algemeen met lichtgewicht rackets waar met veel power mee geslagen kan worden, doordat bij deze rackets het balanspunt vrijwel altijd in de top zit.

De tweede groep spelers worden competitiespelers genoemd. Deze tennissers zijn fanatiek en naast trainingen spelen zij wedstrijden en competities. De competitiespelers hebben speelsterkte 3,4,5,6 of 7. Deze spelers spelen over het algemeen met rackets van een gemiddeld gewicht, met een mix van controle en power. Het balanspunt waar zij voor kiezen hangt af van het spel en de voorkeur van de persoon in kwestie.

Last but not least zijn daar nog de tourspelers. Tourspelers zijn de echte fanatiekelingen die ook nog eens gezegend zijn met wat tennistalent, waardoor hun speelsterkte tussen de 1 en de 4 ligt. Dit is het hoogst is onder de amateurtennissers. Deze spelers spelen vaak met zwaardere rackets die een klein blad hebben. Deze rackets vragen veel techniek en een goede timing, maar bieden wel veel controle en de mogelijkheid de bal zeer precies te plaatsen.

tennisrackettennisracket

Hoe vaak snaren van tennisracket vervangen?

Houd je racket goed vast, ook als het even niet mee zit tijdens de wedstrijd en je raakt gefrustreerd. Als je met je racket op de grond slaat, of je laat deze vallen, dan kan dit veel schade aanrichten aan het racket (en aan datgene wat je raakt). Ook al is deze schade niet altijd zichtbaar, als het racket inwendig beschadigd is kan dat nare gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat snaren niet goed meer veren, de balans 'uit balans' raakt of de kans groter is dat het racket doormidden breekt bij een volgende klap. Daarnaast is het totaal niet netjes om op die manier je frustratie te uiten dus houd je racket gewoon vast!

Mochten de snaren het begeven tijdens een wedstrijd of training, dan wil je een racket achter de hand hebben. Zorg dat je twee dezelfde rackets hebt, met dezelfde bespanning en speel afwisselend met deze rackets zodat ze ongeveer evenveel gebruikt worden. Als je de snaren doorslaat, hoef je op deze manier niet te wennen aan het andere racket, waardoor je hetzelfde spelletje kunt blijven spelen en niet onnodig punten verliest omdat je opnieuw 'in' moet komen.

Het doorslaan van je snaren kan altijd gebeuren, maar je kunt deze kans wel verkleinen. Laat je snaren daarom per seizoen net zo vaak vernieuwen, als dat je speelt per week. De snaren blijven zo optimaal qua vering en stevigheid.

Lees meer tennis tips, trends & adviezen

Bekijk de tenniscollectie
Wat trek je aan tijdens het tennissen?
Tennis

Wat trek je aan tijdens het tennissen?

Als je als een echte Serena Wiliams of Djokovic op de baan wilt verschijnen, hoort daar wel de juiste outfit bij. Wat is handig om te dragen en wat niet en van welk materiaal moet de tenniskleding zijn? Wij geven dé antwoorden op al jouw vragen!

arrow-right Lees meer
Adidas tennisschoenen versus Asics tennisschoenen
Tennis

Adidas tennisschoenen versus Asics tennisschoenen

Als je gaat tennissen wil je natuurlijk wel met dé beste tennisschoenen het veld betreden. Adidas en Asics hebben beide vele goede tennisschoenen in de collectie. Maar op welke vlakken verschillen ze van elkaar?

arrow-right Lees meer
Welke tennisschoen op welke ondergrond?
Tennis

Welke tennisschoen op welke ondergrond?

Tijdens het tennissen ren je van de ene hoek naar de ander en ook nog eens van voor naar achter, ténzij... je zo goed bent dat het juist de tegenstander is die constant van hot naar her wordt gestuurd.

arrow-right Lees meer
Wat is het verschil tussen tennis en padel?
Tennis
Padel

Wat is het verschil tussen tennis en padel?

De racketsport tennis is bij iedereen wel bekend, maar wist je dat de racketsport padel ook steeds populairder aan het worden is? Benieuwd naar wat nu precies het verschil en/of de overeenkomsten zijn tussen beide sporten? Wij leggen het je graag uit!

arrow-right Lees meer
Wat is tennis?
Tennis

Wat is tennis?

Tennis is een fantastische sport. Je kunt er flink je ei in kwijt, beter en beter worden en het is een heerlijk sociaal gebeuren. Maar waarom gaat dat gepaard met zulke rare regels en gewoontes?

arrow-right Lees meer
Lacoste tenniskleding
Tennis

Lacoste tenniskleding

Oorspronkelijk werd tennis gespeeld in een overhemd met lange mouwen en een geplooide broek (incl. riem!), maar daar bracht René Lacoste in de jaren '20 van de 20e eeuw verandering in!

arrow-right Lees meer