Kan ik veilig zwemmen in buitenwater?

De zomer is begonnen en nu de zon zich niet meer achter de wolken verschuilt is het tijd voor een lekkere frisse duik! Nu is zwemmen in het buitenwater van Nederland wel even iets anders dan een duik nemen in de prachtig helderblauwe Middellandse Zee. Er zijn zelfs plekken waar je niet (altijd) mag zwemmen. Wij vertellen je waar je allemaal op moet letten!

open water zwemmenopen water zwemmen

Waar mag ik zwemmen in open water?

Op sommige plekken is het niet alleen heel gevaarlijk, maar is het zelfs verboden om te zwemmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sloot of vaart waar veel boten varen. Een zwemmer is voor een schip erg klein en wordt daardoor snel over het hoofd gezien. Daarnaast vormen al de varende boten met elkaar veel stroming en loop je het gevaar om onder water getrokken te worden. Dit is ook de reden waarom het verboden is om te zwemmen bij wachtplaatsen en afmeerplekken van schepen, bij bruggen, sluizen en stuwen, in en rond havens, in de route van een veerpont en in snel vaargebieden. Je kunt deze regels maar beter serieus nemen.. want naast dat het je een boete kan opleveren van €140,- is het vooral gewoon levensgevaarlijk om hier te zwemmen!

Tip: Wil je weten waar je wél mag zwemmen? Kijk op www.zwemwater.nl voor een overzicht van (bijna) alle zwemplekjes in Nederland. Ook staat op deze website beschreven of een zwemplekje gesloten is door bijvoorbeeld blauwalg of de Ziekte van Weill.

Ga je in de zee zwemmen? Let dan altijd op waarschuwingsvlaggen en volg de instructies van de strandwacht op. Weet je niet wat de betekenis van de waarschuwingsvlaggen? Loop dan even naar de entree van het strand, hier staat altijd een bord met daarop uitleg over de verschillende vlaggen.

open water zwemmenopen water zwemmen

Is openwaterzwemmen gezond?

Voel eerst eens rustig of je het water niet te koud vindt, ’s zomers is het water van de Noordzee ongeveer 17°C, terwijl de lichaamstemperatuur rond de 37°C ligt. Een flink verschil dus! Heb je het koud? Begin je te rillen? En wordt je huid bleek? Verlaat dan snel het water, dit zijn namelijk de eerste verschijnselen van onderkoeling.

Tip: Gaat het onweren? Hop hop, snel het water uit dan! In het water en op het strand ben je al snel het hoogste punt, hierdoor loop je meer kans om geraakt te worden door de bliksem.

open water zwemmenopen water zwemmen

Waar moet ik op letten bij openwaterzwemmen?

Plons! Je neemt een flinke duik, maar hé… Wat voelde je daar nu? Er blijkt een fiets op de bodem te liggen. Het Nederlandse buitenwater is helaas niet helder genoeg om naar de bodem te kunnen kijken. Je weet nooit of er iets op de grond ligt. Aan scherpe stenen, weggegooid vuilnis of fietsen kun je je flink openhalen dus wees voorzichtig!

Nóg een gevaar is dat je de bodem niet kan zien waardoor je niet weet of het water nou 1, 2 of misschien wel 5 meter diep is. Duik dus nooit zomaar het buitenwater in! Voor je het weet ben je zand aan het happen, haal je je open aan wat er op de bodem ligt óf erger nog.. duik je met je hoofd op de harde stenen wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen...

Tip: Om je voeten te beschermen tegen scherpe voorwerpen op de bodem kun je waterschoenen dragen.

open water zwemmenopen water zwemmen

Welke dieren leven in de Nederlandse wateren?

Als je vervolgens weer lekker rond dobbert in je opblaasband, voel je ineens iets langs je benen glijden.. Is het een vis? Een haai? Nee, grote kans dat het gewoon een waterplant is! Je kunt opgelucht ademhalen, in Nederland zijn in het zoete buitenwater geen gevaarlijke dieren te vinden. In de zoute zee kunnen wel kwallen zitten, een steek van een kwal kan pijn en jeuk veroorzaken. Hoewel een kwallensteek vaak niet ernstig is, moet je bij een allergische reactie uiteraard wel zo snel mogelijk medische hulp inschakelen.

Tip: Veel zwemplekjes hebben een trapje om het water in en uit te gaan, daardoor zijn deze zwemplekjes ook zeer geschikt voor oudere zwemmers.

open water zwemmenopen water zwemmen

Opblaasbaar speelgoed voor in het water

Zwemmen in het buitenwater is alsof je zwemt in één groot zwembad, dat is natuurlijk al een feestje! Maar hoe kun je nog meer plezier beleven in het water? Met een opblaasbare krokodil of een flinke band kun je lekker rond dobberen en even uitrusten van het zwemmen!

Tip: Als het nog net niet warm genoeg is om te zwemmen, kun je natuurlijk altijd je opblaasbare kano opzoeken om een rondje te peddelen! Zo ben je wel lekker óp het water!

Lees meer zwem tips, trends & adviezen

Bekijk de zwemcollectie
Is zwemmen goed voor je?
Zwemmen

Is zwemmen goed voor je?

Je kent ze wel, die mensen die op iedere verjaardag vertellen over hoe heerlijk het is om lekker een rondje te hardlopen. Maar niemand vertelt je hoe fijn het is om een verfrissende duik te nemen en een paar baantjes te zwemmen. Waag eens een sprong in het diepe en misschien wordt zwemmen wel jouw nieuwe favoriete sport!

arrow-right Lees meer
Hoe was ik mijn zwemkleding?
Zwemmen

Hoe was ik mijn zwemkleding?

Na een vakantie, is het altijd weer wennen als je thuiskomt. De bergen was staan je alweer op te wachten, grote kans dat daar ook je zwemkleding bij zit. Wist je dat zwemkleding net iets meer liefde en aandacht nodig heeft als je het gaat wassen? Dé tips hoe je het beste zwemkleding kan wassen vind je hier!

arrow-right Lees meer
Het beste Speedo badpak
Zwemmen

Het beste Speedo badpak

Bij het kiezen van een nieuw badpak ga je waarschijnlijk verschillende merken met elkaar vergelijken. Als je op zoek bent naar een badpak dat jouw prestaties verbetert, dan kies je voor Speedo. Speedo heeft de beste badpakken in de collectie en wij vertellen je waarom!

arrow-right Lees meer
Waterpret!
Watersport
Zwemmen

Waterpret!

Yes! De zomer komt er weer aan en dat betekent natuurlijk… ZWEMMEN! Nouja, zwemmen? We bedoelen natuurlijk lekker relaxen op een luchtbedje of chillen in het minizwembad in de achtertuin! Wij hebben de leukste opblaasartikelen voor je op een rijtje gezet!

arrow-right Lees meer