Sportvoeding

Om gezond te blijven is sporten erg belangrijk, maar wat ook zeker niet vergeten mag worden zijn rust en voeding. Dit is een gedeelte van het sporten waar veel mensen de fout in gaan. Sportvoeding is in allerlei verschillende vormen in te nemen. Lees meer...
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat heb ik nodig?

Het is belangrijk om de energievoorraad goed op peil te houden. Wanneer dit niet meer lukt met gewone voeding raden wij aan om sportvoeding te gebruiken. In de volgende alinea’s leggen wij je uit welke voeding jij nodig hebt.

Waarom is sportvoeding belangrijk?

Tijdens het sporten wordt er veel van het lichaam gevraagd. Het lichaam is net als een auto, de motor moet kunnen blijven draaien en heeft dus brandstof nodig. De primaire brandstof voor een mens zijn koolhydraten. Wanneer er in het lichaam niet voldoende brandstof aanwezig is, ben je niet in staat om het maximale uit je training te halen. Buiten de normale voeding om zijn er extra supplementen die de fanatieke sporter helpen beter te kunnen sporten en herstellen. Sportvoeding is te verdelen in voeding die voor-, tijdens- en na het sporten ingenomen wordt.

Vóór het sporten

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat betreft het soort voeding. Waar de een het fijn vindt vast eten in te nemen, vindt de ander het juist prettig om voeding in te nemen in de vorm van een shake. Wat door sporters als onprettig wordt ervaren is trainen met een volle maag. Het is bevorderlijk om drie tot vier uur voor de training een licht verteerbare maaltijd met een laag vetgehalte te eten, zoals bijvoorbeeld een pasta met een tomatensaus. Vermijd een moeilijk verteerbare maaltijd waar veel vezels in zitten, zoals donker brood of veel zoetigheid.

Voor een intensieve training is het belangrijk om goed te hebben gegeten maar ook hydratatie speelt een grote rol. Drink minimaal 5-7 ml water (of bijvoorbeeld limonade) per kg lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg, dan moet je ongeveer een halve liter water drinken.

Tijdens het sporten

Ook tijdens het trainen is het belangrijk om het lichaam constant te voorzien van vocht en koolhydraten. Neem een bidon mee tijdens het sporten zodat je altijd water bij de hand hebt. Tijdens het sporten verbruikt het lichaam veel koolhydraten en wanneer er te weinig koolhydraten aanwezig zijn ben je niet in staat het maximale uit je training of wedstrijd te halen. Om tijdens het trainen te zorgen voor voldoende brandstof is het gemakkelijk hiervoor een gel of reep te gebruiken, tussen deze twee zit weinig verschil. De gel en reep hebben dezelfde uitwerking en zijn allebei gemakkelijk mee te nemen. De vele koolhydraten die zowel de reep als de gel bevatten geven je veel energie. Deze sportvoeding is speciaal ontwikkeld om snel op te worden genomen in het lichaam waardoor deze snel een boost krijgt en je merkt dat je energielevel stijgt.

Na het sporten

Ook na het sporten is het van belang goed voor het lichaam te zorgen. Bij het herstel is het cruciaal om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in de goede verhoudingen. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan herstellen de spieren sneller waardoor je minder verzuring ervaart en sneller weer kunt trainen. De spieren hebben eiwitten nodig om weer op te kunnen bouwen. Door na een training of wedstrijd een eiwit shake in te nemen, help je de spieren sneller te herstellen. Ook is het belangrijk om de energievoorraad weer aan te vullen met koolhydraten. Dit kun je doen door middel van supplementen, of door een maaltijd te nuttigen met veel koolhydraten, zoals bijvoorbeeld zilvervlieslijst. De hoeveelheid is afhankelijk van je trainingsprogramma, de intensiteit van de training en de maaltijdplanning.

Welke sportvoeding moet ik gebruiken

Er zijn supplementen in allerlei soorten en maten. Zo zijn er poeders en oplosbare bruistabletten die gebruikt worden om een shake of sportdrank van te maken. Repen kun je gemakkelijk meenemen. Deze zijn geschikt om het energielevel een snelle boost te geven of om bij te dragen aan een sneller herstel. Gels zorgen voor meer energie en die dien je dan ook in te nemen tijdens de training. Ten slotte zijn er nog de gums. Deze zijn gemakkelijk in te nemen tijdens het sporten en geven je extra energie. Alle supplementen zijn in veel verschillende smaken verkrijgbaar.

Bij het juiste gebruik zullen de producten je helpen om de juiste energiebalans te vinden en het maximale uit een training of wedstrijd te halen. Dit hangt allemaal samen met het soort voeding, het moment van inname en de hoeveelheid. In de eerdere alinea's vind je meer informatie over de verschillende soorten producten en de verschillende momenten om deze in te nemen. Lees daarnaast voor gebruik altijd de beschrijvingen op de verpakking. Deze vertellen je wat de werking is en hoeveel maximaal mag worden ingenomen van het desbetreffende product.

Tip:

Het ideale moment van de inname van een eiwitshake ligt aan jouw lichaam. De meeste sporters ervaren het beste resultaat wanneer de shake direct na het sporten wordt ingenomen, maar het is aan jou om te testen wat voor jou het meest effectief is.

Toch nog vragen? Vraag het gerust aan de klantenservice.