Skateboards, longboards en cruisers

Naast het “normale” skateboard, bestaan er ook longboards en cruisers. Al deze soorten skateboards hebben verschillende eigenschappen en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Lees meer...
Toon meer
Sorteer op sort-descending
Black-Dragon-Street-Natives-Skateboard
34,95 -30% 49,95 Adviesprijs
Move-31-Nature-Skateboard-2208011344
30,95 -31% 44,95 Adviesprijs
Move-31-Fire-Skateboard-2208011344
23,95 -31% 34,95 Adviesprijs
Move-31-Stripes-Skateboard-2208011344
34,95 -30% 49,95 Adviesprijs
Globe-G1-Full-On-8-0-Skateboard
76,95 -30% 109,95 Adviesprijs
Impala-Celestial-Skateboard-Deck
3+1 gratis
30,95 -56% 69,95 Adviesprijs
Move-Black8Hole-Legend-Skateboard-Junior
27,95 -30% 39,95 Adviesprijs
Sorteer op sort-descending

Is skateboarden een sport?

Waar de meningen hier over verdeeld zullen zijn, is het van origine wel een echte sport. Het skateboarden is eind jaren zestig ontstaan en voornamelijk ontwikkelt voor surfers die wilden surfen op het land. Op veel plekken in het land zie je tegenwoordig skatebanen waar je zowel met skates als met verschillende soorten skateboards trucjes kunt doen. Wist je dat skateboarden ook voor het eerst een Olympische sport was tijdens de spelen in Tokio?

Waar op letten bij het kopen van een skateboard?

Een skateboard bestaat uit drie basiselementen: het deck of simpel gezegd de plank waar je op staat, de trucks die het deck verbinden met de wielen en de wielen zelf, want zonder wielen skateboarden is geen optie. Bij het kopen van je allereerste skateboard staan jouw lichaamslengte en schoenmaat centraal. Omdat er verschillende soorten skateboards zijn, met ieder een eigen doel, zul je voor jezelf duidelijk moeten hebben waar je het board voor gaat gebruiken.

Welk skateboard moet ik kopen?

Tegenwoordig vind je vele verschillende modellen skateboards. Je hebt natuurlijk het klassieke skateboard, die iedereen wel kent. Door de jaren heen zijn andere skateboards ook erg in trek geworden zoals de longboards en cruisers. Een cruiserboard komt het meest in de buurt van een klassiek skateboard, alleen is deze gemaakt om lekker mee te cruisen. Een longboard daarentegen is wat langer en een stuk stabieler dan de andere twee boards. Perfect voor lange afstanden en sommige mensen pakken zelfs liever hun longboard dan de fiets!

Hoe herken ik een skateboard?

Een (gewoon) skateboard heeft een opstaande “nose” (voorkant), een opstaande “tail”(achterkant) en een ruwe bovenkant. Hierdoor is het skateboard uitermate geschikt om trucs mee uit te voeren. Veel skateboards zijn uitgerust met een stoere opdruk aan onderkant van het deck. De meeste skateboards zijn 7,5” of 7,75” breed. Aan de hand van je schoenmaat kun je ook de maat van het skateboard kiezen. Kinderen met een schoenmaat tot 39 kunnen het beste kiezen voor een board tussen de 7.0” en 7,5”, boven deze schoenmaat kun je kiezen voor een groter board van 7,75” of 8.0”.

Hoe herken ik een longboard?

Zoals zijn naam al doet vermoeden onderscheidt het longboard zich door zijn lengte. Longboards hebben grote wielen, wat deze boards geschikt maakt om lange afstanden mee af te leggen. Tevens kun je op met longboard gemakkelijk hoge snelheden behalen. Door het ontbreken van een opstaande nose en een opstaande tail is het longboard juist niet geschikt voor het uitvoeren van trucs.

Hoe herken ik een cruiserboard?

Cruisers zijn kleiner dan longboards en deze kun je gemakkelijk meenemen. Cruisers zijn klein genoeg om op te kunnen bergen in je rugtas, waardoor je deze bijvoorbeeld kan meenemen in het openbaar vervoer om het laatste stukje te kunnen “cruisen”. In tegenstelling tot longboards hebben cruisers vaak een opstaande “tail”. Het deck van een cruiser wordt gemaakt van plastic. Het grootste voordeel hiervan is dat deze niet gemakkelijk kapot zal gaan! Het plastic kun je ook zeer eenvoudig schoonmaken en onderhouden, waardoor de cruiser geschikt is voor alle weersomstandigheden. Plastic kan in allerlei kleuren gefabriceerd worden, dit resulteert erin dat cruisers in bijna alle kleuren verkrijgbaar zijn!